Belastingen 

Welkom bij Leo Tax. Mijn naam is Leo van de Belastingdienst en op deze website leg ik u alles uit over belastingen. Voor vele mensen is het onduidelijk wat voor belastingen er allemaal zijn. Vandaar dat ik speciaal voor u alles duidelijk ga maken op de website. Allereerst ga ik het hebben over de soorten belastingen waar u rekening mee moet houden wanneer u een bedrijf wilt beginnen.

Inkomstenbelasting

Aangifte doen voor je inkomstenbelasting werkt niet hetzelfde als de andere belastingen. Het is voor zelfstandige ondernemers verschillend aangezien je geen werkgever hebt die belasting al voor je achterhoudt. Er zijn een aantal dingen erg belangrijk die je moet weten over inkomstenbelasting. Werknemers betalen belasting over hun salaris maar ondernemers betalen belasting over hun winst. De belastbare winst kun je berekenen door alle inkomsten van je bedrijf bij elkaar op te tellen. Je begint bij de belasting in Box 1. Dit zijn de inkomsten uit werk en woning. Vervolgens ga je naar box 2. Hier komen alle inkomsten uit aandelen en vastgoed. Als laatste tel je de inkomsten uit box 3 bij elkaar op. Dit is het spaargeld en het geld in beleggingen. Let op, er zit wel een verschil tussen aandelen en bellegingen.

Soms kan het zo zijn dat je als ondernemer niet genoeg winst maakt. De belastingdienst gaat je dan niet als een ondernemer beschouwen. Dit houdt in dat je een aantal belastingen niet hoeft te betalen.

De Btw-Aangifte

De definitie van BTW is belasting toegevoegde waarde. BTW een bedrag dat je betaalt over de omzet die je hebt gerealiseerd. Ook is de BTW een bedrag dat jij als zelfstandig ondernemers verschuldigd bent aan de fiscus. Dit kan per maand, jaar en kwartaal zijn. In het officiële handelsregister staat ook alles uitgeschreven. Ook hoe vaak je als ondernemer aangifte moet doen. Normaliter is dit per kwartaal. Maar ook hier heeft de belastingdienst uitzonderingen. Je dient maandelijks aangifte te doen als je per kwartaal meet dan 15,500 euro aan belasting toegevoegde waarde betaald. Als ondernemer ben je verplicht het jaarlijks te doen wanneer je per jaar minder dan 1.840 aan BTW betaald. Ook heb je in dit jaarlijkse geval recht op de kleine onderneming regeling.

Dividendbelasting

De belastingdienst eist belasting over de opbrengsten van aandelen en winst. Sinds 2010 is dit percentage verhoogd naar 15%. Vaak komt het voor dat een vennoot dividend uitkeert. Wanneer dit ook het geval is, is de vennoot verplicht om dividendbelasting te betalen aan de fiscus. Wel is het zo dat ondernemers en particulieren die een bedrag dividend ontvangen dat zij geluk hebben. Dit omdat zij de ingehouden belasting kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. In vele gevallen is dit al boven de 15%. Dit komt dus voordelig uit. Het kan ook nog voorkomen dat bedrijven worden vrijgesteld van dividendbelasting. De vennootschap die het dividend uitkeert moet dit aangeven in de aangifte van de dividendbelasting. Ook heb je deelnemingsdividend. Wanneer je hiervan spreekt is er aak een buitenlandse vennootschap. Deze buitenlandse vennoot heeft een aandeel in het kapitaal van de Nederlandse vennoot. Wanneer dit het geval is moet dit aandeel tussen de 10 en 25% van het kapitaal zijn van de Nederlandse vennoot.